maj 2023
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Wielki rwetest mamy dzisiaj,„Ananaski” kapustę kiszą”.

Jesień w przedszkolu to tematyka związana nie tylko ze zjawiskami pogodowymi, ale przede wszystkim warzywa i owoce,, skarbnica witamin” zbierane z naszych sadów i pól. Jednym ze sposobów przechowywania warzyw w czasie zimy jest ich kiszenie.

03.XI dzieci z oddziału przedszkolnego brały udział w kiszeniu kapusty. Przedszkolaki miały okazję poznać kapustę wszystkimi zmysłami. Następnie zabrały się do jej kiszenia. Nie zapomniały też o zasadach higieny i bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności.

Pani wychowawczyni poszatkowała kapustę. Przedszkolaki dowiedziały się, że kiszona kapusta i sok z niej, zawiera dużo witamin i minerałów, które są niezbędne, by nasz organizm dobrze funkcjonował. Z wielka wprawą dzieci tarły marchewkę. Następnie poszatkowaną kapustę i marchew wrzucały do przygotowanego słoika, każdą warstwę posypując solą. Dzieci dokładnie ugniatały warzywa drewnianą pałką, aż puściły sok.

Wreszcie słój został zakręcony. Przedszkolaki będą obserwowały proces fermentacji. Wszyscy nie możemy się doczekać, aż spróbujemy, jak smakuje nasza kiszona kapusta. Każde dziecko wie, że kapusta kiszona to samo zdrowie.