Sierpień 2021
P W Ś C P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

IMG_3392IMG_3393
IMG_3394IMG_3395
IMG_3396IMG_3397
IMG_3398IMG_3399
IMG_3400IMG_3401
Nasza kulinarna przygoda rozpoczęła się 28 października 2015. Uczniowie klasy III postanowili się racjonalnie odżywiać. Na początek przygotowali surówkę z kapusty kiszonej. Była pyszna. Rozmawialiśmy o produktach bogatych w witaminy. Ustaliliśmy, że te najbogatsze wykorzystamy w naszym odżywianiu. Do kulinarnej przygody zaprosiliśmy uczniów klasy I i II oraz dzieci z oddziału przedszkolnego. I tak każdy dzień od 2 do 6 listopada był dniem kolorowym. Na naszej małej scenie kulinarnej główną rolę odgrywały warzywa: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniak i owoce: śliwka, gruszka, jabłko, banan, pomarańcza oraz przetwory.
Każdego dnia uczniowie klasy III opowiadali historię danego warzywa lub owocu. Wskazywali na wartości odżywcze tych produktów. Prowadzili gry i zabawy. Wszyscy świetnie się bawili przy piosence „Na marchewki urodziny”. Jednak najważniejszy moment to degustacja potraw przygotowanych przez dzieci wspólnie z wychowawcami, rodzicami i pomocą Pań woźnych.
W piątek na zakończenie Pani Chaber zaprezentowała piramidę żywieniową, którą dzieci oglądały z zaciekawieniem.
Po samodzielnych eksperymentach kuchennych „Niejadki” mam nadzieję nabiorą ochoty na warzywno -owocowe menu. Wszystkie dzieci zachęcam do kucharzenia z mamami. Cały program opracowała i przygotowała Elżbieta Skrzypczyńska.
IMG_3426IMG_3420

IMG_3423IMG_3429

IMG_3430IMG_3432

IMG_3434IMG_3435

IMG_3441IMG_3438

IMG_3443IMG_3445

IMG_3449IMG_3454

IMG_3475IMG_3458

IMG_3461IMG_3491

IMG_3499IMG_3485
P1170461P1170476P1170475P1170474P1170468P1170467