Nasza kulinarna przygoda rozpoczęła się 28 października 2015. Uczniowie klasy III postanowili się racjonalnie odżywiać. Na początek przygotowali surówkę z kapusty kiszonej. Była pyszna. Rozmawialiśmy o produktach bogatych w witaminy. Ustaliliśmy, że te najbogatsze wykorzystamy w naszym odżywianiu. Do kulinarnej przygody zaprosiliśmy uczniów klasy I i II oraz dzieci z oddziału przedszkolnego. I tak każdy dzień od 2 do 6 listopada był dniem kolorowym. Na naszej małej scenie kulinarnej główną rolę odgrywały warzywa: marchew, pietruszka, por, seler, ziemniak i owoce: śliwka, gruszka, jabłko, banan, pomarańcza oraz przetwory.
Każdego dnia uczniowie klasy III opowiadali historię danego warzywa lub owocu. Wskazywali na wartości odżywcze tych produktów. Prowadzili gry i zabawy. Wszyscy świetnie się bawili przy piosence „Na marchewki urodziny”. Jednak najważniejszy moment to degustacja potraw przygotowanych przez dzieci wspólnie z wychowawcami, rodzicami i pomocą Pań woźnych.
W piątek na zakończenie Pani Chaber zaprezentowała piramidę żywieniową, którą dzieci oglądały z zaciekawieniem.
Po samodzielnych eksperymentach kuchennych „Niejadki” mam nadzieję nabiorą ochoty na warzywno -owocowe menu. Wszystkie dzieci zachęcam do kucharzenia z mamami. Cały program opracowała i przygotowała Elżbieta Skrzypczyńska.